دوران زمین شناسی در رشتخوار

ستره نقشه زمین شناسی 1:100000 رشتخوار در محدوده َ30 و˚59 تا ˚60 طول شرقی و َ30 و˚34 تا ˚35 عرض شمالی واقع شده است.

از مهمترین راههای دسترسی به منطقه ، جاده تربت حیدریه به خواف و تایباد است که از شمال غرب به جنوب شرق منطقه امتداد می­یابد. راههای فرعی متعددی، امکان دسترسی به مناطق داخلی محدوده را فراهم می­سازد.


 

زمین شناسی عمومی

قدیمی ترین واحدهای سنگی ورقه رشتخوار واحدهای متاولکانیک، سنگ آهکهای دگرگون شده و شیست­هایی با سن احتمالی پرکامبرین یا پالئوزوئیک پایینی است، که بطور محدود در گوشه شمال شرق منطقه (کوه تیغ سیاه و شرق کوه کمر قشقه) رخنمون دارند.

تمامی واحدهای سنگی که در منطقه رخنمون دارند در شکل (1)

 

نمایش تصویر در سایز واقعی

دانلود تصویر با حجم  4.02Mb

 

 

مشخص شده است. شکل (2)

 

نمایش تصویر در سایز واقعی

دانلود تصویر با حجم  1.39Mb

 

 

پراکندگی سنگهای آذرین و شکل (3)

 

نمایش تصویر در سایز واقعی

دانلود تصویر با حجم  1.40Mb

 

 

پراکندگی سنگ آهک، مارن، دولومیت و ... را در محدوده ورقه زمین شناسی مورد نظر نشان می دهد.

 

مزوزوئیک

قدیمی­ترین تشکیلات رسوبی بدون دگرگونی شامل یک سکانس منظم و ضخیم لایه از ماسه سنگ و شیل سیلتی است که در کوه هراس در جنوب شرق ورقه رخنمون دارد (واحد Js ) و ممکن است هم ارز سازند شمشک با سن ژوراسیک باشد .

تناوب لایه­های سیلت و ماسه سنگ معمولاٌ از ضخامت 10 سانتی متر تا یک متر تغییر می­کند. به طرف قاعده ضخامت طبقات ماسه سنگ 5 تا 10 متر می­شود و این حالت تا 400 متر تناوب دارد.

سازند شمشک بصورت دگرشیبی بوسیله سنگ آهکهای کرتاسه فوقانی (K2l2) پوشیده می­شود و در آنتی کلینالهای کوه قلعه دختر و کوه ناهور برونزد دارند این واحد سنگی با آهکهای قرمز نازک لایه شروع می­شود و ضخامت آن از چند ده سانتی متر تا 20 متر متغیر است. این مجموعه بوسیله تشکیلات بایومیکرایت خاکستری تا سیاه و هیپوریت دار و بایواسپارایت پوشیده می­شود .

میکریت­های ماسه­ای سفید فسیل دار بهمراه یک میکرو رخساره آهکی حاوی فسیل پلانکتون با سن تورونین میانی یا سنونین زیرین بر روی مجموعه فوق قرار گرفته است.

 

سنوزوئیک

 

 

واحدهای سنگی منسوب به این زمان را عمدتاً سنگهای ولکانیکی تشکیل می­دهند که در دو سری متفاوت قابل بررسی است :

- سری قدیمی تر (احتمالاً پالئوسن) که در شمال شرق نقشه (در انتی کلینال کوه قلعه چشمه) برونزد دارد. درمنطقه پساکوه ولکانیکها یک واحد مستقل را تشکیل داده­اند که ادامه یک سکانس ولکانیکی بزرگ در ورقه مجاور است. این واحد شامل آندزیت پورفیری و توف (واحد (Ea) است. دایکهای موازی با ترکیب ریوداسیت و میکروگرانیت بطور گسترده­ای این ولکانیکها را قطع کرده­اند. همچنین یک توده بزرگ مونزونیتی در ولکانیکهای منطقه نفوذ کرده است. در آنتی کلینال کوه قلعه چشمه، سنگ آهکهای سنومانین بوسیله برش و توف (واحد (Eab) بازالت و تراکی آندزیت پوشیده شده­اند.

- سری ولکانیک جوانتر، در گوشه جنوب شرقی ورقه رخنمون دارد و شامل داسیت - آندزیت- بازالت و توف (Eda) است. این مجموعه بر روی کنگلومرا (واحد Ec) قرار میگیرد که به نظر می­رسد به صورت دگر شیب بر روی ولکانیکهای ائوسن قدیمی تر قرار گرفته است. این واحد آواری ضخامتی حدود 100 متر دارد و در قاعده شامل ماسه سنگ است و با یک واحد کنگلومرای قرمز ادامه می یابد. قطعات کنگلومرا شامل سنگ آهکهای هیپوریت دار و سنگ آهک­های سیاه و پبلهایی از شیست­های سرسیتی است.

 

•  الیگوسن

رخساره­های این محدوده سنی در شمال شرق و جنوب شرق نقشه متفاوت است. در گوشه شمال شرق سکانس الیگوسن با یک کنگلومرای تیره رنگ و ماسیو (Ocgl)آغاز می­شود که بر روی آندزیت­ها واحد (Ea) قرار گرفته است. سپس تشکیلات منظم ماسه سنگ و میکریت واحد (Osdc ) نهشته شده­اند که دارای لنزهای کنگلومرایی هستند

این توالی با یک سری منظم از ماسه سنگ و کنگلومرا که حدود 2000 متر ضخامت دارد پوشیده میشود واحد2 (Ocg) واحد کنگلومرایی از پبلهای نیمه زاویه دار آهکهای تیره یا خاکستری – آبی، میکا شیست و کوارتزیت تشکیل شده است.

در رشته کوههای جنوبی، الیگوسن با واحد کنگلومرایی واحد (Ocg ) آغاز می­شود که بر روی رسوبات ژوراسیک و کرتاسه قرار گرفته است. این واحد ضخامتی حدود 50 تا 150 متر دارد و از قطعات غیر جور شده و با گرد شدگی کم آهکهای هیپوریتی (Obk)، سنگهای آذرین و شیست­ها تشکیل شده است. بر روی این واحد، تشکیلات سفید رنگ سیلتستون و سیلت ماسه­ای با تداخل لایه­های آهک دولومیتی و ژیپس واحد (Osh )قرار می­گیرد. در این مجموعه تداخلهای باریکی از ماسه سنگ نیز وجود دارد .

بر اساس گزارش حاشیه نقشه 1:100000 رشتخوار، بر روی واحدهای آهکی کنگلومرایی با دانه­های ریز تا درشت خاکستری - سبز، ماسه سنگ و بطور متناوب لایه­های سیلت قرار گرفته است. لایه­های ماسه سنگ به سمت بالا کاهش می­یابند و به طور جانبی ناپدید می­شوند. قسمت پایین این سازند ماسه سنگهای میکریتی مشابه سازند زیرین و شامل استراکود و جلبک است.

بالاترین سازند قابل مشاهده در محدوده سنی الیگوسن، مجموعه­ای شامل سیلتستون، میان لایه­هایی از کنگلومرا و ماسه سنگ و رسهای به رنگ قرمز حاوی نمک و گچ واحد (Ost2 ) است که بیشتر در بخشهای میانی محدوده مورد مطالعه رخنمون دارند

 

•  نئوژن

قاعده نئوژن بوسیله کنگلومرایی واحد( Ngcl ) که با رسوبات الیگوسن ناپیوستگی دارد مشخص می­شود. ضخامت آن حدود 200 متر و قطعات آن جورنشده است. قطعات آن متشکل از سنگ آهک دولومیتی و سنگ اهک کرتاسه فوقانی و گاهی قطعات سنگهای ولکانیکی است .

گسترش این واحد در جنوب نقشه با تناوبی از ماسه سنگهای دانه درشت همراه میشود که به سمت بالا کنگلومرای ماسه­ای و نهایتاً لایه­ای ضخیم تر از سیلت واحد (Ngcs ) را بهمراه دارد. بر روی این واحد یک لایه از رسهای قرمز رنگ حاوی گچ و نمک قرار دارد که بوسیله یک ماسه سنگ دانه ریز پیشرونده واحد1(Ngst ) پوشیده میشود. بر روی آن یک کنگلومرای دیگر واحد (Ngc2 ) که حاوی پبلهای ولکانیک، آهک و دولومیتی است، قرار میگیرد. این مجموعه با لایه­های سیلتی و نهایتاً ماسه سنگ دانه درشت واحد( Ngst2 ) ولایه­های رسی قرمز و سیلتستون واحد (Ngcl ) ختم میشود .

 

•  کواترنر

رسوبات کواترنری قدیمی تر با تراسهای گراولی فراوان واحد( Qt1 ) مشخص می­شوند. این رسوبات در نزدیکی ارتفاعات با پهنه­های گراولی یا دشت واحد 2 (Qt )و مخروطهای آبرفتی واحد (Qt2p ) همپوشانی دارند. ماسه­ها و رسها در پایین افتادگی دره­ها یا پهنه­های رسی واحد (Qc ) نهشته شده­اند. آبرفتهای جدید رودخانه­ای واحد (Qal ) داخل تراسها و بخشهای حاشیه کفه­های نمکی برجای گذاشته شده­اند .

 

تکتونیک و زمین شناسی ساختمانی

 

 

 

نمایش تصویر در سایز واقعی

دانلود تصویر با حجم  344Kb

 

 

 

رسوبات الیگوسن به موازات ساختمانهای اصلی منطقه گسل خورده و چین خورده­اند. رسوبات ژوراسیک تا الیگوسن، مثل کوه هراس در جنوب شرق و کوه نامج در مرکز ورقه با امتداد NNW-SSE ، احتمالاً بوسیله یک سیستم گسلی دیگر با همان روند جدا شده­اند. روند مشابهی در شکستگیهای که رسوبات کرتاسه فوقانی را به بلوکهایی جداگانه تقسیم کرده­اند، دیده می­شود.

سازند شمشک در کرتاسه فوقانی چین خوردگی پیدا کرده است. فاز اصلی چین خوردگی ممکن است در اوائل سیمرین پیشین اتفاق افتاده باشد. رسوبات کرتاسه زیرین رخنمونی ندارند و احتمالا بوسیله فرسایش از بین رفته­اند .

حرکات تکتونیکی لارامین باعث کامل شدن فرسایش آنها و چین خوردگی رسوبات بعدی شده است. در ائوسن زیرین و احتمالاً پالئوسن سکانسهای ضخیمی از ولکانیکها بوسیله حرکات ائوسن میانی تحت تاثیر قرار گرفته­اند. این رخدادها در ائوسن پایانی با نفوذ توده­های مونزونیتی و دایکهای همراه در گوشه شمال شرق ورقه ادامه یافته است .

رسوبات الیگوسن در طول آلپین میانی چین خورده و گسلیده شده­اند. قبل از رسوبگذاری رسوبات نئوژن این گسل خوردگی و چین خوردگی در شمال شرق ورقه شدیدتر بوده است. این فاز کوهزایی با فرسایش و ته نشست رسوبات نئوژن ادامه یافته است که ممکن است تحت تاثیر سیستم گسلی جدیدتر نیز قرار گرفته باشد .

 

 

منابع:

[1] نقشه زمین شناسی 1:100000 رشتخوار، انتشارات سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور

 

[ 2 ] محمد حسن کریم پور و سعید سعادت، 1385، مطالعه و بررسی پتانسیلهای معدنی و تعیین اولویتهای اکتشافی با استفاده از داده­های ماهواره­ای، آلتراسیون، ژئوشیمی و ژئوفیزیک در محدوده ورقه رشتخوار، مرکز تحقیقات ذخایر معدنی شرق ایران.

روند اصلی چین خوردگیهای منطقه (بالاآمدگیهای الیگوسن و سنگهای قدیمی­تر) شمال غربی – جنوب شرقی است که با حوضه­های کشیده و انباشته از رسوبات نئوژن و کواترنری جدا می­شوند. در گوشه شمال شرق ورقه یک سیستم گسلی با روند NW-SE مشاهده می­شود که ولکانیکهای ائوسن را از رسوبات الیگوسن جدا می­کند (شکل 4).






نظرات:



متن امنیتی

گزارش تخلف
بعدی