معرفی رشتخوار

اين شهر در شرق ايران واقع است .همسايگان رشتخوار در شمال تربت حيدريه ،خواف در شرق ،قاين در جنوب و تربت جام در شمال شرق ميباشد . جمعيت ان نسبتا زياد نيست و 10000 نفر تخمين زده ميشود . سي درصد اين جمعيت در شهر و بقيه در روستاها ميباشند . دين مردم اسلام و شيعه مذهب هستند .

كشاورزي و دامپروري در اولويت اول هستند . زعفران ، گندم   و انواع ميوه در منطقه كشت ميشوند . در گذشته مردم  علاقه زيادي به  قالي بافي داشتند  اما بتدريج اين صنعت به فراموشي سپرده ميشود . خشكساليهاي اخير خسارت زيادي به اين منطقه وارد كرده است و باعث مهاجرت روستاييان به شهر ها شده است . پس از انتخاب دكتر احمدي نژاد به رياست محترم جمهوري، روستاها مورد توجه قرار گرفتند و باعث اميدواري روستاييان شدند . زمينهاي زيادي به كشت اختصاص داده شدند . به دليل كم شدن ابهاي زيرزميني در سالهاي اخير مردم علاقه زيادي به  كشت درختان پسته نشان دادند . زعفران توليد شده در روستاها در بازارهاي محليتربت حيدريه به فروش ميرسند . مردان و زنان مشهوري در اين منطقه زندگي كرده اند 


اقاي غلامعباس توسلي زاده  به عنوان پدر جامعه شناسي نوين ايران در اين منطقه متولد شده است . منابع مبهم و قليلي در باره نام اين شهر موجود است كه بهترين انها همان فروغ  افتا ب است.بزرگترين  منطقه زير كشت زعفران  اين منطقه ،فتح اباد  ميباشد . پياز خوردني هم در اين منطقه كشت ميگردد كه  به مناطق ديگر كشور صادر ميشود .

  جاذبه هاي گردشگري شهرستان رشتخوار

اثار تاريخي زيادي دراين شهر و حومه ان وجود دارند كه ميتوان به مسجد جامع قديم ، مزار كهريزك ، خانه تاريخي قرايي ، كلاه فرنگي ، مكنطقه ييلاقي كرقاب درريز ، ابگرم پير ياهو و اسياب برج و ....... اشاره نمود .

 1- مسجد جامع قديم رشتخوار  .  اين بناي تاريخي در جنوب شهر واقع است . قدمت ان به دوره تيموريان ميرسد در طول سالهاي گذشته قسمتهايي از ان  خراب شده است  كه به همت ميراث فرهنگي  مرمت شده است . ساختار اين بنا شبيه مسجد ملك زوزن و مسجد- مدرسه غياثيه  خرگرد خواف است . در كنار اين بنا ساختماني گنبد شكل است كه در قرون گذشته مرده شوي خانه بوده است .

2- خانه تاريخي قرايي

 اين خانه تاريخي متعلق به يكي از خوانين منطقه بنام اقاي قرايي  بوده است . اكنون در حا ل بازسازي است و در اينده نزديك تبديل به موزه مردم شناسي خواهد شد .

 3 – ساختمان كلاه فرنگي  

اين ساختمان در نزديكي خانه قرايي قرار دارد .

4- اسياب برج  

اين بنا درشمال شهر است كه در گذشته تخريب شده است و درحال بازسازي است . درگذشته – دوره قاجار – براي ارد كردن گندم استفاده ميشده است .

 5 – منطقه ييلاقي – تفريحي كرقاب درريز

اين منطقه در  شمال  رشتخوار است و در منطقه كوهستاني نزديك فتح اباد است  .

 6- ابگرم پير ياهو

اين مكان مقدس در تپه هاي  شمال روستاي سعادت اباد واقع است . 30 كيلومتر با رشتخوار  فاصله دارد و هر هفته افراد زيادي را جذب ميكند . حمام 2 نوبته در نزديك ابشار است . اين اب – طبق گفته اهالي شفا بخش است . اب گرم در كوههاي   سيجاوند واقع است . زيارتگاه ان مربوط به دوره حضرت موسي است . در تابستان و بهار مردم به اين منطقه ييلاقي -  زيارتي تنگل علي ميروند . 2 چشمه اب سرد و گرم در انجاست  كه جهت  شستشو وغسل به كار ميرود .

 7- زيارتگاه كهريزك

اين مكان مقدس در شرق شهر رشتخوار است . روزهاي 4 شنبه زنها ي شهر جهت دعا در ان  گرد هم ميايند .  سنگ قبر بي نام و نشاني در داخل ان است  كه مورد احترام مردم است .

 8- كال سوهه در فتح اباد

9- بند نوق – در روستاي نوق واقع است .

10- بند امين اباد – روستاي امين اباد

 11- زيارتگاه روستاي فاضلمند – منطقه جنگل 70 كيلومتري رشتخوار

 12- مناطق ييلاقي  تفريحي سنگان بالا ‍‌(كوهسنگ ، سياه دره ، نردبان ، ابگرم )

13- منطقه تفريحي كزقند براكوه

 14- تنگل علي اباد دامن ييلاقي تفريحي

 15- سد شهيد يعقوبي   روستاي ملك اباد

 16- مزار جوانمرد پرده  - 5كيلومتري رشتخوار  روستاي فاردق

 17 – قنات پهمدر – روستاي عشرت اباد

 18 – تپه 40 ماه (مربوط به  دوره قبل از اسلام است )اين بنا در  شمال شهر رشتخوار است    در مجاورت  اسياب   برج است .

 19- قلعه تاريخي اكبراباد . (قلعه جيزد )

20 – اين قلعه تاريخي در 15 كيلومتري  شرق رشتخوار است . نام ان قلعه جيزد . 7 قرن پيش ويران شد . بر اساس اعتقادات مردم منطقه  كلمه جيز به  صورت جيزد تلفظ ميشود . در قرون پيشين سكونتگاه زردتشتيان بوده است .  انها از ورود مسلمانان به اين منطقه جلوگيري ميكردند و به همين خاطر به ان قلعه جيز ميگويند  كه در فرهنگ  بومي به معناي  ممنوع است .

 21- زيارتگاه مير قوام الدين

  اين زيارتگاه در  روستاي  نوق  واقع است  . درخت قديمي با قدمت بيش از يك قرن و صحنه هاي اطراف  به زيبايي ان ميافزايد .

 22 _ حسينيه تاريخي  رشتخوار -   قدمت اين بنا دوره قاجار و اوايل پهلوي است .

 23- قلعه كهنه اكبر اباد . اين بناي تاريخي در ميان خرابه هاي جيزد اكبر اباد و   روستاي جديد ان است .قدمت ان حدود يك قرن است . ديوارهاي بلند دارد كه روستا را در بر گرفته اند . 4 برج نگهباني دارد . در حال حاضر هنوز هم اهالي  محل  احشام خود را در ان نگه ميدارند . خوابيدن گله هاي گوسفند در كنار ديوار قلعه ع ، باعث  تخريب ان خواهد شد .

 24- پل تاريخي حاجي خان ياور  

اين پل جزو  موقوفات حاجي خان ياور است .  نزديكي روستاي ملك اباد است و بر روي جاده  اسفالت  تربت حيدريه – رشتخوار واقع است .

25- قلعه تاريخي سنگان بالا

26- قلعه تاريخي 4 برج  روستاي كريم اباد رشتخوار . قدمت ان  دوره قاجار و اوايل پهلوي است .

27- مزار شيخ ابدال- اتشكده نوق

 اين بناي سنگي قبل از اسلام  چهار طاقي اتشكده بوده است .  اين بنا اكنون در بين مردم   به مزار شيخ ابدال شهرت دارد .

 28- زيارتگاه شيخ امان قلي

 اين مقبره با ارامگاه شيخ سنجان – سنگان بالا – 500  متر فاصله دارد . ساختمان ان بي سقف است و در حال تخريب است . قبري در داخل ان است كه به اين شخصيت مذهبي متعلق است .

 29- اب انبار قديمي سنگان بالا 

 30- قلعه تاريخي سعداباد

 اين قلعه تاريخي 4 برج شبيه به قلعه 4برج كريم اباد رشتخوار است و در 80 كيلومتري رشتخوار است . امامزاده شعبه در 15 كيلومتري اين مكان است . بر طبق گفته  مردم محل باغهاي سرسبز و خرمي در اين ناحيه وجود داشته است .  برج ورودي به قلعه از بقيه برجهاي ان بزرگتر و بلند تر است  و داراي دو طبقه ميباشد.  مالك بنا  نايب السلطنه بوده  كه قلعه را در دو قرن پيش ساخته است . اين قلعه در 40 كيلومتري بخش جنگل است .

 31- امامزادگان دو برادران

 اين دو مكان مقدس كه  با فاصله يك كيلومتري از هم قرار دارند در روستاي احمداباد استانه  40 كيلومتري جنوب رشتخوار قرار دارند .     از نوادگان موسي ابن جعفر هستند . مزار حسن ابن حسن در ابتداي زمينهاي كشاورزي است . احمد ابن حسن  كه برادر كوچكتر است در پايين دست است . زمينهاي محلي وقف امامزاده هستند و سود انها اختصاص به مرمت  مقبره ها دارد .

 32- ارامگاه فاضل ابن موسي ابن

 اين مكان مقدس در روي تپه اي  نزديك روستاي محرم اباد شعبه قرار دارد . اين بقعه متبركه متعلق به منسوبين موسي ابن جعفر است .  در 80 كيلومتري  شهر رشتخوار است  و مورد احترام عاشقان اهل بيت است .

 33- حمام قديمي سنگان بالا

  از دو حمام داخل روستا  ، يكي  چند سال پيش بازسازي شد . در مركز روستا واقع است  كه در روبروي اب انبار  ترك خورده اي واقع شده است . قدمت ان بيش از 100 سال است . حمام مردانه در حال حاضر  بسته است .

 34 – قران خطي – تاريخي  شهر رشتخوار

 اين قران تاريخي كه در حسينيه تاريخي  شهر پيدا شده است در حال حاضر در كتابخانه ساختمان ارشاد نگهداري ميشود . به دليل مفقود شدن چند برگه ان  قدمت و نويسنده ان معلوم نيست .  جلد ان از پوست حيوان است . اين كتاب در اينده به موزه مردم شناسي   رشتخوار  اهدا خواهد شد .






نظرات:



متن امنیتی

گزارش تخلف
بعدی