قلعه جیزد

يك عضو انجمن و دوستدار ميراث فرهنگي اکبرآباد رشتخوار از حفاري غيرمجاز سارقان ميراث فرهنگي در شهر تاريخي جيزد خبر داد.

به گزارش خبرنگار فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)_منطقه خراسان، حسين مختاري با بيان اين مطلب اظهارداشت: سارقان ميراث فرهنگي در شهر تاريخي و باستاني جيزد رشتخوار مدتي است به طمع عتيقه بخشي از هويت و تاريخ 700 ساله شهر جيزد در قالب سفال و سکه و اشياء تاريخي تيشه به پاي ريشه هويت ملي مي‌زنند تا از اين طريق بخشي از زمين ايران را حفاري و آثار به دست آمده از آن را به آن سوي دنيا قاچاق کنند.

وي خواستار توجه مسوولان استان جهت تامين نيروي نگهبان براي محوطه هاي تاريخي و انجام کاوش‌هاي باستان شناسانه شد و گفت: رشتخوار با وجود بيش از 200 اثر تاريخي و چندين محوطه باستاني هنوز هيچ گونه کاوشي از سوي مسوولان ميراث فرهنگي استان در اين شهرستان انجام نشده است.


همچنين محمد قاسمپور عضو انجمن ميراث فرهنگي مهدي آباد رشتخوار نيز در مورد شهر جيزد اظهارداشت: شهر تاريخي جيزد در فاصله يک ونيم کيلومتري جاده خواف به رشتخوار قرار دارد. اين شهر بزرگ تاريخي در شرق شهرستان رشتخوار و در کنار روستاي اکبر آباد فعلي بنا شده و داراي مساحت حدود ?? هکتار مي باشد که داراي تپه هاي کوچک و بزرگ است که بعضا به زير کشت ديم رفته اند.

وي جيزد را جزء بزرگترين تپه هاي تاريخي خراسان بزرگ دانست و گفت: اين شهر در کنار يکي از شاخه‌هاي اصلي جاده ابريشم قرار دارد و حلقه ارتباطي ولايات غربي و شمالي ايران به خصوص زاوه، طوس، نيشابور، ترشيز و به شرق افغانستان کنوني، سيستان و قهستان وزوزن بوده است که در بيشتر کتب تاريخي جيزد را جزئي از ولايت زوزن و خواف دانسته اند.

قاسمپور قدمت شهرجيزد را به دوران باستان و مقارن دين زردشت دانست و افزود: مصالح ساختماني جيزد از خشت خام و گل و خانه‌ها نزديک به هم و فشرده ساخته شده‌اند. سقف خانه‌ها گنبدي بوده و داراي ديوارهاي پهن مي باشد که خاص آب و هواي نيمه بياباني مي باشد و داخل خانه ها گچ کاري است.

وي گفت: در مرکز شهر دژ و قلعه حاکم مشخص است و از بقيه نقاط بلندتر مي باشد که داراي ديوارهاي بلند و برج و بارو بوده است که تا حدودي اين برج و باروها مشخص است. در قسمت جنوبي اين ارگ سالني بلند و پيچ در پيچ و داراي چند خانه و دهليز مي باشد که اين سالن راه ورود به ارگ بوده است و گويا مهمترين راه و دروازه بوده است.

قاسمپور اظهار داشت: از روي آنچه که فعلا از شهر جيزد باقي مانده است مي توان گفت شهر بصورت دايره بوده است با ورود به خرابه هاي جيزد به مقدار زيادي سفال با لعاب‌هاي رنگي گوناگون برخورد مي کنيم که اين سفاله با نقش‌هاي زيبايي تزئين شده‌اند که بيشتر شامل کاسه، کوزه، فنجان، خم، پارچ و ظروف ديگر مي باشد.

وي با ابراز تاسف از دستبرد سارقان اين شهر اظهارداشت: از ديگر اشياء پيدا شده در اين شهر مي توان به مجسمه‌هاي طلا يي، پيه سوز، شمعداني‌هاي زيبا و سکه‌هايي که بر روي آنها نوشته‌هايي حک شده است نام برد. در اطراف جيزد بقاياي زياد کوره‌هاي سفال قابل مشاهده است.

قاسمپور گفت: اکثر منابع تاريخي از جيزد اندک يادي کرده اند و از جمله مورخان قديمي که در آثار خود از جيزد سخن گفته است مي توان به مجد خوافي، حافظ ابرو و فصيحي خوافي اشاره نمود.

رييس ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري رشتخوار:
با همکاري برخي از نيروهاي منطقه جلو حفارن غيرمجاز را سد مي کنيم

محمود باعقيده رييس ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري رشتخوار در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا_منطقه خراسان، اظهارداشت: مسوولان ميراث فرهنگي استان قول مساعد جهت تقويت يگان حفاظت اين شهرستان که اهرمي براي کاهش سرقت است داده است.

وي با تاييد حفاري‌هاي غيرمجاز در شهر جيزد گفت: با همکاري و هماهنگي برخي از نيروهاي منطقه و توسعه و تجهيز يگان حفاظت جلو حفارن غير مجاز را سد مي کنيم.







نظرات:



متن امنیتی

گزارش تخلف
بعدی